Festivalpremierer på løpende bånd

Vinteren og våren byr på en rekke festivalpremierer for våre filmskapere. Under TIFF, Human og Kosmorama får flere av produksjonene vi medfinansierer endelig møte sitt publikum.

DE FORBANDEDE ÅR

Under Kosmorama blir det norgespremiere på det danske krigseposet «De forbandede år», som ble spilt inn i Trondheim, og engasjerte store deler av trøndersk bransje i høst. Filmen ble produsert av danske Space Rocket Nation, i samarbeid med Spætt film og produsent Håvard Wettland Gossé var ansvarlig for den norske delen av produksjonen. I en av hovedrollene finner vi Jesper Christensen, sist sett på norske kinolerret  som Haakon VII i suksessen «Kongens Nei».

«De forbandede år» hadde dansk kinopremiere i januar 2020. Den ble godt mottatt av pressen og publikum strømmet til kinoene. Over 175 000 publikummere så filmen den første visingsuken. Lanseringen startet med en storstilt gallapremiere i København, og filmen vises for aller første gang i Norge under Kosmorama Internasjonale filmfestival. Det blir en spesialvisning lørdag 7. mars, med produsent Gossé tilstede, som blant annet skal snakke om innspillingen.

IHUMAN OG NEWTOPIA

UpNorthFilm har to kinodokumentarer på festivaler i disse dager: “iHuman” og “Newtopia”.

“iHuman” har allerede fått stor oppmerksomhet på noen av de største filmfestivalene i Europa. Før filmen hadde verdenspremiere, var regissør Schei med i debatter om kunstig intelligens både på Berlinalen og i Cannes. Da filmen i høst hadde premiere på en av verdens fremste dokumentarfilmfestivaler, IDFA i Amsterdam, deltok Edward Snowden på videolink. Her hjemme hadde filmen sin festivalpremiere under Tromsø Internasjonale filmfestival i januar, og skal vises under HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival før den vises i Trondheim, under Kosmorama.

“Newtopia” er produsert av UpNorth, med Audun Amundsen i registolen. Amundsen fulgte stammesamfunnet i over 14 år, og i”Newtopia” gir han oss et unikt innblikk i hvordan et stammesamfunn tilpasser seg den moderne verden. I dag er Amundsen er medlem av The Explorers Club i nokså eksklusivt selskap med navn som Roald Amundsen og Neil Armstrong. Filmen får sin verdenspremiere under HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival i Oslo i februar, før den vises i Trondheim under Kosmorama.

VÆR HER

i likhet med “iHuman” hadde kinodokumentaren “Vær her” av Herlig Film &TV sin festivalpremiere under Tromsø Internasjonale filmfestival. Filmen skal også vises under HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival før den vises i Trondheim. 

KNUTSEN OG LUDVIGSEN & DET STORE DYRET

I år feirer Knutsen & Ludvigsen 50-årsjubileum, og i september kommer en helt ny helaftens Knutsen &Ludvigsen film på kino: Knutsen og Ludvigsen & Det store dyret. Under Kosmorama får heldige publikummere en  eksklusiv sniktitt på det som kommer, når manusforfatter Øystein Dolmen og produsent Eric Vogel presenterer klipp og snakker om arbeidet med den nye filmen. Og siden filmen enda ikke er helt ferdig, så er det mulig å bli med å lage den! Filmskaperne vil spille inn lyd og allsang med publikum i salen. Bli med, så hører du kanskje deg selv på filmen i høst.