Støtte til 16 prosjekter

Filminvest innvilget tilskudd til 16 film, tv-og spillprosjekter fra regionen Innlandet/Trøndelag i årets første søknadsrunde

Innen søknadsfristen 10. februar mottok Filminvest 17 søknader med en samlet søknadssum på 4,5 millioner kroner. Selskapets styre hadde tildelingsmøte 24.mars og innvilget 16 av søknadene med tilsammen 2,8 millioner kroner i tilskudd. Alle tilskuddene gikk til utvikling, da Filminvest har gått over til løpende behandling av produksjonssøknader i 2020.

Fondets direktør Stig Bech uttaler; Det er ekstra gledelig å kunne tildele en så stor andel utviklingsmidler i en tid hvor bransjen står i en vanskelig situasjon på grunn av Corona-viruset, og de tiltakene som er iverksatt. Vår region er sterkt rammet av dette, da flere prosjekter var klare for å settes opp på kino, men som nå må utsettes og påføre bransjen potensielt store tap. Denne tildelingen vil gi bransjen et kjærkomment pusterom og en mulighet til å bruke tid på utvikling av nye prosjekter, inntil en kommer i gang igjen med produksjon og forhåpentlig vis kan ta igjen noe av det tapte.

Det største tilskuddet gikk denne gangen til Filmbin, som ble tildelt 400 000 kroner til prosjektet «Ravnejenta», en vikingfantasy-film basert på Torill Thorstad Haugers klassiske bokserie. Selskapet mottok også 100 000 kroner til spillefilmprosjektet «R-jects».

Blaane film ble også tildelt midler til to spillefilmprosjekter: «Reunion» og «En rumpe å dø for». Sistnevnte prosjekt er basert på boken «Rumpa til Ingvar Lykke» skrevet av Nina Elisabeth Grøntvedt. Grøtvedt og regissør Elisabeth Matheson har sammen skrevet manus til kortfilmen «Rumpa», som hadde premiere under Minimalen tidligere i år. Sammen med produsent Bente Maalen i Blaane film arbeider de nå videre mot spillefilmen «En rumpe å dø for». Det er første gang Blaane film har mottatt støtte fra Filminvest, et ungt og ambisiøst produksjonsselskap som vi ønsker velkommen i regionen.

Samtlige dokumentarer som får støtte omhandler kjente personer med kobling til regionen vår. UpNorth Film får støtte til deres dokumentar om Trond Giske. Regissør Håvard Bustnes har fulgt Giske fra august 2018, og med unik tilgang kommer han tett på Trond Giske etter metoo. Regissør Barbora Hollan har samtidig fulgt elvepadler Mariann Sæther. Sæther er en av verdens beste elvepadlere. Nå står hun på kanten til sitt livs største utfordring, men helt siden hun fikk barn har presset om å legge fra seg ekstremsporten vokst seg større. Fabelaktiv utvikler en dokumentar om Edvard Munch, og hvordan den unge Edvard ble inspirert av folk, vennskap, natur og lys på Hedmarken. En film om en av verdens mest berømte kunstnere i hans unge år.

To spillprosjekter fra Podpal Games og Lucidum Studio fikk støtte denne runden: “Age of Space” og “Pareidolia”.

FORDOBLING AV STATSTILSKUDD TIL REGIONEN PÅ 2 ÅR

Økt tilgang på tilskuddsmidler til regionen er avgjørende for å kunne følge opp en bransje i utvikling. Dette gjenspeiles gjennom at statens bevilgning til regionale filmfond fordeles med stor vekt på regional aktivitet. For Filminvests del har dette bidratt til en fordobling av tilskudd fra staten i løpet av to år. Fondets eiere følger opp med å øke sine bevilgninger.

Samlet har Filminvest denne runden innvilget utviklingsstøtte til ni spillefilmer, tre dokumentarer, én dramaserie, én dokumentarserie, og to spill.

Som et ledd i arbeidet med å bedre kjønnsbalansen i film- og tv-bransjen fører Filminvest statistikk over kvinneandel i fondets tildelinger. Kvinneandelen regnes ut med bakgrunn i fagfunksjonene produsent, manusforfatter og regissør. Kvinneandel i prosjektene som har mottatt tilskudd er 25%, tilsvarende prosentsatsen i søknadsbunken.

Konsulenter ved behandling av søknadene har vært Inge Tenvik (film og serier) og Jack Wulff(spill).

UTVIKLING AV SPILLEFILM

 RAVNEJENTA

Produksjonsselskap: Filmbin v/Nicholas Sando og Maren Moseng

Regi: Christian Lo

Manus: Trond Morten Venaasen

Tilskudd: kr. 400 000,-

«Ravnejenta» er en viking-fantasyfilm, basert på Torill Thorstad Haugers klassiske bokserie. Når den tolv år gamle Ravnejenta oppdager at hun har skjulte krefter, forandres livet hennes for alltid. For å finne sannheten om hvem hun er, må hun skape fred mellom to mektige familier som har kriget i generasjoner. Dette er en universell historie om identitet og tilhørighet, satt i vikingtid.

DRAGEHODE

Produksjonsselskap: Storyline NOR Trøndelag v/ Trond Eliassen

Regi: Andrejs Ekis

Manus: Trond Eliassen

Tilskudd: kr. 160 000,-

Når en ressurssterk kvinne innhentes av sin fortid, slår hun tilbake ved å søke hevn over sin styrtrike stefar og hans omgangskrets av mektige menn. En idé basert på Henrik Ibsens skuespill «Hærmennene fra Helgeland».

LUDOLF PÅ SINNASKOLEN

Produksjonsselskap: Sagatoon v/Jørn Kolsrud

Regi: Kristian Kamp

Manus: Kristian Kamp, Jonny Westernes, Johnny Carlsen, Jørn Martin Kolsrud

Tilskudd: kr. 150 000,-

Ludolf på Sinnaskolen handler om et lemen som ikke kan bli sint, og som dermed setter hele lemenflokken i fare. Han blir sendt til Sinnaskolen, der ikke alt går som planlagt. Ludolf på Sinnaskolen er en CG 3D-animasjonsfilm for hele familien, fra selskapet bak «Troll-Kongens hale».

SNILLIONEN

Produksjonsselskap: Nordisk film production v/Elisabeth Kvithyll, co-prod: Filmbin v/Nicholas Sando og Maren Moseng

Regi: Christian Lo

Manus: Kjersti Wøin Håland/Christian Lo

Tilskudd: kr. 150 000,-

«Snillionen» er en film om rikdom og barnefattigdom, fellesskap og vennskap – og det å være et godt menneske. Basert på barneboken med samme navn av Arnfinn Kolerud.

 

POSSESSION

Produksjonsselskap: Filmbros Europe v/Henrik Martin Dahlsbakken

Regi: Henrik Martin Dahlsbakken

Manus: Henrik Martin Dahlsbakken

Tilskudd: kr. 120 000

En nyansatt prest ankommer et gruvesamfunn, sammen med det som er igjen av familien etter spanskesykens herjinger. Presten får i oppgave å avgjøre plasseringen av den nye kriken som viser seg å være en gammel samisk gravplass. Etter at presten beslutter at levningene skal graves opp og fjernes, begynner noe ubestemmelig å hjemsøk nybyggerne.

LYSÅR

Produksjonsselskap: Spætt film v/Håvard Wettland Gossé

Regi: Vegard Dahle

Manus: Didrik Morits Hallstrøm

Tilskudd: kr. 100 000,-

Solstormer har gjort jorda ubeboelig. Menneskehetens siste håp, 16 utvalgte passasjerer i kryosøvn og med slettet hukommelse, er på vei til nærmest levbare planet 319 år unna. Daniel, den eneste våkne ombord på romskipet, gjør det beste ut av vakten sin. Han vasker korridorene, løser de ukentlige testene, tar pillene og overser de merkelige bankelydene fra lufteanlegget.

 

EN RUMPE Å DØ FOR

Produksjonsselskap: Blaane film v/Bente Maalen

Regi: Elisabeth Matheson

Manus: Nina Elisabeth Grøntvedt

Tilskudd: kr. 100 000,-

«Jeg tenker særiøst på Ingvar Lykke hvert sekund, hver eneste dag. Når jeg pusser tennene, når jeg tisser, når jeg spiser, når jeg tar på meg skoene, når jeg åpner, lukker og låser døren». Pauline, 14 (snart 15). Pauline møter sin store helt, og i et forsøk på å uttrykke sin kjærlighet ender hun opp med å begå sosialt selvmord foran hele klassen og innser at helten er en narsissistisk dust.

GJENFORENINGEN

Produksjonsselskap: Blaane film v/Bente Maalen

Manus: Anna Lian

Tilskudd: kr. 100 000,-

Karoline, Maria og Safie var nære venninner på ungdomsskolen, men har gradvis mistet kontakten. Når de inviteres til 20-års-reunion bestemmer de seg for å møtes kvelden før for å ta noen øl og mimre over gamle dager. Det viser seg at alle tre har hver sine hemmeligheter som setter i gang hendelser som får nærmest fatale konsekvenser – både for den hyggelige før-kvelden og for den store festen!

R-JECTS

Produksjonsselskap: Filmbin v/Nicholas Sando og Maren Moseng

Regi: Christian Lo

Manus: Arild Tryggestad

Tilskudd: kr. 100 000,-

Et usannsynlig E-sport-lag kjemper for seier, ære og anerkjennelse i Skandinavias største turnering.

UTVIKLING AV KINODOKUMENTARER

TROND GISKE

Produksjonsselskap: UpNorth film  v/Christian Falch & Håvard Bustnes

Regi: Håvard Bustnes

Manus: Håvard Bustnes

Tilskudd: kr. 300 000,-

Regissør Håvard Bustnes har fulgt Giske fra august 2018, og med unik tilgang kommer han tett på Trond Giskes etter metoo.

I FOLLOW RIVERS

Produksjonsselskap: Field productions v/ Filip Christensen

Regi: Barbora Hollan

Manus: Barbora Hollan

Tilskudd: kr. 250 000,-

Mariann Sæther er en av verdens beste elvepadlere, og siden hun var tenåring har hun utfordret mange av samfunnets normer og forventinger. Nå står hun på kanten til sitt livs største utfordring, men helt siden hun fikk barn har presset om å legge fra seg ekstremsporten vokst seg større. En film om liv, død, og å finne sin egen balanse i livet.

THE CRADLE OF MUNCH

Produksjonsselskap: Fabelaktiv v/Arild Halvorsen

Regi: Arne B.Rostad

Manus: Elin Tinholt

Tilskudd: kr. 200 000,-

Edvard Munch ble født på Ådalsbuk i Løten i 1863. Han kom tilbake dit om sommeren som barn og ungdom. Flere av hans tidligste skisser, og mange brev og notater viser hvordan den unge Edvard ble inspirert av folk, vennskap, natur og lys på Hedmarken. Dette er en film om en av verdens mest berømte kunstnere i hans unge år.

UTVIKLING AV DOKUMENTARSERIER

SVENN-THE OTTER

Produksjonsselskap: TMM Produksjon v/Hans Petter Sundal

Regi: Dag Rune Johansen

Manus: Dag Rune Johansen

Tilskudd: kr. 95 000

Familien Veie-Rosvoll i Verdal oppdager en pipende, liten skapning i hagen – en oterunge. Mora er påkjørt av en bil. Oterungen får navnet Svenn, og blir raskt en kjær venn. Til og med familiens tre hunder (mops) finner seg i Svenns mange ablegøyer. Svenn bor i full frihet under terrassen. 

UTVIKLING AV INTERAKTIVE PRODUKSJONER

AGE OF SPACE

Produksjonsselskap: Podpal Games v/Anders Lindås

Tilskudd: kr. 375 000,-

Age of Space er et nyskapende romstrategispill i sjangeren sanntidsstrategi, med elementer av bygging og økonomistyring. Bygg opp din beskjedne organisasjon til å bli et imperium mektig nok til å rokke ved maktbalansen i universet. Spillet inneholder en rekke elementer som dyptgående skip-og flåtedesign, enkel- og flerspillermodus, og rollespill-inspirert karakterutvikling.

PAREIDOLIA

Produksjonsselskap: Lucidum Studio v/Roar Gjøvaag

Tilskudd: kr. 100 000,-

Pareidolia er et tredjepersons puzzle og eventyrspill hvor spilleren kan gi liv til alle ikke-levende ting i verden. Eventyret utspiller seg på en mystisk og fremmed planet, der du sammen med din kompanjong har kraft til å gi liv til alt fra steiner, trær, biler og hus. Avdekk tingenes unike evner, unngå å bli fanget ved å lure fienden og bruk de besatte tingene for å løse gåter.