VIP-Stipend til Christian Lo

Norsk filminstitutt annonserte 25. mars at de tildeler fem Vekst i prosjekt (VIP)-stipend på 200 000 kroner til fem utvalgte regissører, hvor det ene stipendet går til Filmbins regissør Christian Lo.

VIP-stipendet skal gi etablerte regissører og serieskapere mer tid til fordypning og forskning, og rom for eksperimentering med form og innhold, knyttet til et filmprosjekt regissøren ønsker å realisere. 

“I denne omgang fikk vi inn totalt 14 søknader, fra mange sterke regissører med spennende prosjekter, og det var en spesielt sterk søkerbunke i denne runden. Vi er glade for å kunne tilby stipend til noen av våre fremste filmskapere, som nå får mulighet til å jobbe i dybden med nye prosjekter og videreutvikle sine egne stemmer som regissører. Det blir spennende å følge disse prosjektene framover”, sier Hanne Myren, talentrådgiver i NFI.VIP-stipendet skal stimulere til en personlig fortellerevne, nyskaping og kunstnerisk vågemot, og de søkerne som velges ut må ha et klart mål for hva de vil med stipendet, og en god plan for hvordan de vil videreutvikle seg kunstnerisk i stipendperioden. For å søke på dette stipendet må regissøren eller serieskaperen ha hatt regi på en langfilm med ordinær kinopremiere i Norge de siste 3 år, eller ha skapt en dramaserie vist på tv første gang i løpet av de siste 3 år.

Norsk filminstitutt skriver følgende om Lo: 

Regissør Christian Lo er filmutdannet fra Surrey i Storbritannia, med fokus på manus og regi. Han er del av produksjonsselskapet Filmbin på Lillehammer, som har spesialisert seg og satser på film for barn og unge. Lo har laget flere prisvinnende kortfilmer, og debuterte med spillefilmen Bestevenner i 2009, som vant en rekke priser, blant annet Sølvklumpen for beste barnefilm 2009 fra Norske Kinosjefers Forbund. På Filmfestivalen i Berlin i 2010 var filmen nominert til Krystallbjørnen i konkurranseprogrammet Generation Kplus.

I 2013 laget han De tøffeste gutta og i 2018 kom Los Bando, som hadde internasjonal premiere på Berlinalen. Los Bando har vært vist på en rekke festivaler og har vunnet et tjuetalls priser. Den ble også nominert til den prestisjefylte European Film Awards EFA Young Audience Award. Lo skal bruke stipendet til å forberede en storslått vikingfilm for barn.  

De øvrige mottagerne er Maria Sødahl, Dag Johan Haugerud, Sara Jonsen og Jorunn Myklebust Syversen.