Støtte til 15 prosjekter

Filminvest innvilget tilskudd til 15 prosjekter fra regionen Innlandet/Trøndelag i forbindelse med årets første søknadsrunde

Innen søknadsfristen 21.februar mottok Filminvest 20 søknader om utviklingsstøtte. Samlet søknadssum for runden var på 4 106 000 kroner. Selskapets styre hadde tildelingsmøte 4.april og innvilget 10 av søknadene med tilsammen 1 990 000 kroner i tilskudd. På samme møte innvilget styret produksjonsstøtte til 3 prosjekter, og 2 tilskudd til manusutvikling.

Fondets direktør Stig Bech uttaler; “etter en periode med stor produksjonsaktivitet ser det ut til at mange av regionens produsenter er klare til å utvikle nye prosjekter. Søknadsbunken i denne runden domineres av drama og dokumentarserier. Noe som tyder på at flere ser på mulighetene til å endre fokus fra kino som distribusjon, til TV og strømming.

Dessverre fikk flere søknader enn vanlig avslag som følge av forskriftsendringene vedrørende etterhåndsstøtte til kinofilm, som begrenser fondets tilgjengelige midler til å støtte utvikling av nye prosjekter. Det blir likevel spennende å se om noen av de prosjektene som får støtte, finner seg et hjem hos en kommersiell kanal.”   

UTVIKLINGSTILSKUDD
Det største tilskuddet denne runden gikk til spillet “The Holy Gosh Darn”, som utvikles av Perfectly Paranormal. Selskapet ble stiftet i 2015, og lanserte sitt første spill, Manual Samuel, høsten 2016 og Helheim Hassle høsten 2020. Spilet som støttes denne runden mottok nylig 1,7 millioner kroner i støtte fra Norsk filminstitutt, og med støtten fra Filminvest vil spillet med stor sannsynlighet realiseres, til glede for spillere i inn-og utland.

Av film-og serier, så er det UpNorth Film og regissør Håvard Bustnes som får innvilget det største tilskuddet. UpNorth tildeles 300 000 kroner til prosjektet “Å kjempe mot vindmøller”. Bustnes opplever massiv medvind på store internasjonale filmfestivaler og på norske kinoer med “Trond Giske-Makta rår” i disse dager. Han har flere ganger vist at han kan levere gode dokumentarfilmer og er en av våre aller dyktigste filmskapere. Vi ser frem til å følge et nytt prosjekt fra Bustnes. 

For første gang mottok fondet flest søknader til utvikling av dramaserier, hvor fire prosjekter fikk innvilget støtte.

PRODUKSJONSTILSKUDD
Filminvest gikk over til løpende behandling av produksjonssøknader i 2020. På dette styremøtet innvilget styret tre produksjonstilskudd.

Fenris film får produksjonsstøtte til kinodokumentaren “Bunadsgeriljaen”, som de co-produserer med Herstory. Filmen regisseres av Mari Nilsen Neira og co-regisseres av Helen Komini Knudsen. Fabelaktiv får produksjonsstøtte til sin dokumentarserie “Ål inn”, som regisseres av Lene Bergersen og Rune Sæterstøl. Filmbros Europe mottar et ekstra produksjonstilskudd til sin spillefilm om “Munch”. 

Samlet har Filminvest denne runden innvilget utviklingsstøtte til fire dramaserier, to spillefilmer, to kinodokumentarer, én dokumentarserie og ett spill. Fondet har samtidig innvilget produksjonsstøtte til én kinodokumentar, en dokumentarserie og en spillefilm, samt gitt manusutviklingsstøtte til to prosjekter. Inge Tenvik er fondets konsulent på filmer og serier, og Are Sundnes er fondets konsulent på spill.Her er en samlet oversikt over tildelingene:

UTVIKLING AV DRAMASERIER

URSA-ISBJØRNUNGEN
Produksjonsselskap: Fabelaktiv v/ Arild Halvorsen
Regi: Natalia Malykhina Bratli
Manus: Trond Morten Venaasen

Tilskudd: kr. 150 000

TV-serien “URSA – isbjørnungen” bygger på premisset og universet som er skapt av regissør og animatør Natalia Malykhina Bratli i Ulvenfilm. Teamatisk vil serien handle om vennskap, natur, klima, eventyr og naturfenomener.

VALA
Produksjonsselskap: TMM v/Bjørn Tore Hallem
Manus: Anne Elvedal

Tilskudd: kr. 200 000

Vala er et krimdrama fra Trøndelag hvor samfunnsaktuelle krimgåter blandes med hverdagsdrama og spennende karakterreiser. I sentrum av handlingen står Vala: en politibetjent, svinebonde, mor og enke, som kjemper imot sine nedarvete skogfinske, synske evner

THE HUGGINGTONS
Produksjonsselskap: Klipp og Lim Media v/ Kjersti Greger
Regi: Lars Hegdal og Ole Kristian Øye
Manus: Darren Jones

Tilskudd: kr. 100 000

Gjennom 5 år gamle Livs øyne fortelles historiene om denne pussige familien som bor et sted langs norskekysten. De tre barna Inga, Liv og Eirik har en mamma som er pensjonert valkyrie; uredd og utålmodig. Pappa er et 2000 år gammelt troll; omtenksom, tålmodig og glad i å dagdrømme. The Huggingtons handler om hvordan det er å være ganske liten, men å føle seg stor, og hvordan ulikheter og samarbeid kan løse de fleste utfordringer. Og at alt blir mye bedre med verdens beste og varmeste klem!

BRENN ALLE BRUER
Produksjonsselskap: Blaane Film v/ Bente Maalen
Manus: Anna Lian og Azra Halilović

Tilskudd: kr. 150 000

“Brenn alle bruer” skal bli en mørk TV-komedie om æresvold, byråkrati og spontanabort.

UTVIKLING AV SPILLEFILM

TRÆR SOM FALLER
Produksjonsselskap: The Film Company v/Henrik Martin Dahlsbakken
Regi: Henrik Martin Dahlsbakken
Manus: Tarjei Sandvik Moe

Tilskudd: kr. 150 000,-

Spillefilmen “Trær som faller “er en moderne bygdehistorie, som tar for seg mulighetene som finnes i umulig kjærlighet mellom to ansatte på et sagbruk i Trysil

SOKKEMYSTERIET
Produksjonsselskap: Filmbin v/Nicholas Sando
Regi: Christian Lo
Manus: Julie Skaufel

Tilskudd: kr. 120 000,-

Tre venner snubler over en portal til en annen dimensjon, redder verdenen fra en ond heks og løser det evige mysteriet; hvor blir det av den andre sokken i vaskemaskina?

UTVIKLING AV KINODOKUMENTAR

FEM BREV TIL HÅKON BANKEN
Produksjonsselskap: Trad Film v/Sven Arild Storberget og Camilla Vanebo
Regi: Sven Arild Storberget og Martin Walther
Manus: Sven Arild Storberget og Martin Walther

Tilskudd: kr. 200 000,-

Håkon Banken var Norges mestselgende artist på 70- og 80-tallet. Han var den første plateartisten i Norge som turte å skildre egne psykiske problemer i musikalsk form. Det gjorde at mennesker fra hele Norge sendte brev for å takke ham. Gjennom møter med tre brevskrivere, fortelles historien om den folkekjære og folkeskye musikeren Håkon Banken. En film om hvor viktig og skjellsettende musikk kan være, og hvilken avgjørende rolle det kan spille i menneskers liv.

Å KJEMPE MOT VINDMØLLER
Produksjonsselskap: UpNorth Film v/Håvard Bustnes
Manus: Håvard Bustnes
Regi: Håvard Bustnes

Tilskudd: kr. 300 000

En dokumentarfilm som følger den eksistensielle konflikten mellom de samiske familiene på Fosen, og utbygginga av Europas største vindkraftprosjekt som truer livsgrunnlaget deres. Det hele tar en ny vending når reineierne får medhold i høyesterett om at konsesjonen til vindkraftanlegget er ugyldig.

UTVIKLING AV DOKUMENTARSERIE

HEKTA
Produksjonsselskap: Smallville Films v v/Lillian Løvseth
Regi: Nora NiveditaTvedt
Manus: Nora Nivedita Tvedt og Kari Hesthamar

Tilskudd: kr. 120 000

HEKTA er en dokumentarserie om å gjenopprette troen på kjærlighet.

UTVIKLING AV SPILL

THE HOLY GOSH DARN
Spillutvikler: Perfectly Paranormal v/ Gisle Sølvberg
Spilldesigner: Ozan Drøsdal
Art Lead: Øystein Sanne
Tilskudd: kr. 400 000

The Holy Gosh darn er Night In The Woods møter Braid. Du spiller som engelen Cassiel som har 15 minutter på seg til å stoppe himmelen fra å eksplodere. Med hjelp fra Døden og en magisk klokke må spilleren reise frem og tilbake i tid for å finne en gjenstand kalt ‘The Holy Gosh Darn’ og deretter redde himmelen.

PRODUKSJON AV KINODOKUMENTAR

BUNADSGERILJAEN
Produksjonsselskap: Fenris Film v/Tore Buvarp
Co-produsent: Herstory v/Mari Nilsen Neira
Regi: Helen Komini Knudsen og Mari Nilsen Neira
Manus: Aslaug Holm, Helen Komini Knudsen og Mari Nilsen Neira

Tilskudd: kr. 400 000

Våren 2019 tar Anja Cecilie Solvik en viktig avgjørelse, hun tar på seg Nordmørsbunaden og lover at hun ikke skal ta den av før fødestuen i Kristiansund er reddet. helseforetaket på Nordmøre har bestemt at fødeavdelingen skal legges ned når det nye sykehuset i nabobyen står ferdig. Filmen følger geriljaleder Anja og kvinnenes kamp i kyst-Norge, for å beholde fødetilbudet i hjembyen. Dette er en historie om kampen mellom sentrum og periferi, den dypeste konfliktlinjen i det norske samfunnet.

PRODUKSJON AV SPILLEFILM

MUNCH
Produksjonsselskap: Filmbros Europe v/ Henrik Martin Dahlsbakken
Regi: Henrik Martin Dahlsbakken
Manus: Henrik Martin Dahlsbakken
Tilskudd: kr. 100 000

«Munch» skal bli en gripende, original og løfterik flettverksfilm, som tar for seg en av verdens største og mest kjente kunstnere gjennom tidene. Hver av de fire delene presenterer på ulikt vis essensielle hendelser og brytninger i Munchs liv og virke, og vil samlet sett tegne et helhetlig og nyansert bilde av et helt særegent menneske. En mann som er minst like relevant i dag, som han var i sin samtid.

PRODUKSJON AV DOKUMENTARSERIE

ÅL INN
Produksjonsselskap: Fabelaktiv v/Arild Halvorsen
Regi: Lene Bergersen og Rune Sæterstøl
Manus: Rune Sæterstøl
Tilskudd: kr. 400 000.

ÅL INN er en dokumentarserie om livet på og rundt Ål folkehøyskole. Gjennom et skoleår følger vi elever og lærere på skolen. Fra den første spente skolestarten i august til den tårevåte avslutningen i mai. Gjennom savn og hjemlengsel. Kjærester og brudd. Gjennom alt det et år på folkehøyskole er og kan bli … Ål fhs. er på de fleste måter en vanlig folkehøyskole. Det eneste som skiller den fra de 83 er andre er språket. På Ål er det tegnspråk som gjelder.

Som et ledd i arbeidet med å bedre kjønnsbalansen i film- og tv-bransjen fører Filminvest statistikk over kvinneandel i fondets tildelinger. Kvinneandelen regnes ut med bakgrunn i fagfunksjonene produsent, manusforfatter og regissør for serier/film og med bakgrunn i spilldesigner, art lead og teknisk ansvarlig for spill. Kvinneandel i prosjektene som har mottatt utviklingstilskudd er 39%. Prosentandelen i søknadsbunken var på 43%. Kvinneandel i prosjektene som har søkt og mottatt produksjonstilskudd var begge på 33 %.