Amandanominasjoner til seks filmer

Nominasjonene for Amandaprisen 2023 er klare. Seks av filmene fondet har deltatt i har tilsammen 21 nominasjoner.

I dag ble nominasjonene offentliggjort, og seks av filmene fondet har deltatt i finansieringen av, er nominert til 21 priser tilsammen.

“LA ELVA LEVE” av Ole Gievær får flest nominasjoner – hele åtte nominasjoner, inkludert “beste norske kinofilm”. Trøndersk bransje var involvert i produksjonen ved linjeprodusent Bente Maalen, location manager Magnus Røkenes og alt VFX ble gjort av Helmet, som også er co -produsenter av filmen. Filminvest gratulerer Mer film og alle involverte.

Filmene til Henrik Martin Dahlsbakken er tilgodesett med hele syv nominasjoner. “FORBANNELSEN” blir anerkjent for det gode håndverket og mottar hele fem nominasjoner, for henholdsvis “beste sminke, beste scenografi/produksjonsdesign, beste foto, beste lyddesign og beste kvinnelige birolle.  “MUNCH”, mottar to nominasjoner for “beste sminke og beste kostyme”. Det har vært et produktivt år for Dahlsbakken. Han har hatt tre filmer på kino, startet året med å åpne Rotterdam internasjonale filmfestival med “Munch”, og har regi på den kommende storfilmen “Konvoi” som har premiere 25. desember. Det blir spennende å se om året også innebærer en eller flere Amanda-priser til filmene hans. 

Det er gledelig at debutanter er så fremtredende på listen over nominerte. Heltrønderske “NORWEGIAN DREAM” av Leiv Igor Devold mottar tre nominasjoner. Gjermund Gisvold, Justyna Bilik og Radoslaw Paczocha for “beste manus”, Hubert Milkowski for “beste mannlige hovedrolle” og Leiv Igor Devold for “beste regi”. Dette er Devold sin spillefilmdebut, og det må anses som en sterk prestasjon å havne på denne listen på sin første spillefilm. “DANCING QUEEN” er nominert til “beste barnefilm”. Dette er også spillefilmdebuten til både regissør Aurora Gossé og manusforfatter Silje Holtet. 

“STORM” av Erika Calmeyer mottar to nominasjoner, for henholdsvis “beste lyddesign og beste kvinnelige birolle”. Filmen er produsert av Paradox rettigheter ved Finn Gjerdrum og ble spilt inn på Elverum.

Filminvest gratulerer alle nominerte og håper på å se flere statuetter delt ut til disse filmene  i august. Amandaprisene deles ut 19. august i Festiviteten konserthus i Haugesund. Amanda er en del av Den norske filmfestivalen som finner sted 19.–25. august 2023. Filmene som vurderes skal ha hatt premiere på norske kinoer i perioden 1. juli 2022 til 30. juni 2023. Amandaprisen sendes på NRK2.

Her kan du lese alt om nominasjonene.