Tildelinger første kvartal

2023 var for oss et år med svært mange kinopremierer og lanseringer på TV samtidig som en uvanlig stor andel av tildelingene gikk til utvikling av nye prosjekter. Inngangen til 2024 preges av færre premiereklare filmer, men starter med stor pågang av produksjonsklare prosjekter med sterk regional forankring. Både i form av historier og bruk av regional bransje. Som følge av dette er tildelingene i første kvartal preget av prosjekter i sen utvikling og produksjon, der regional forankring, mangfold og kjønnsbalanse er sentralt.

Våre konsulenter, Peder Næss og Are Sundnes, har samlet vurdert 22 søknader, og sammen med administrasjon og styre, valgt å gi utviklingsstøtte til prosjekter som er kommet langt i utviklingen, og som i neste omgang er klare for å søke produksjonsstøtte. Samt innvilget produksjonsstøtte til relevante prosjekter som er produksjonsklare, og sikrer aktivitet i regional bransje i en vanskelig periode.

Ravnejenta
«Ravnejenta» er en vikingfantasy-film basert på Torill Thorstad Haugers klassiske bokserie og bok ved samme navn. Når tolv år gamle Ravnejenta oppdager at hun har skjulte krefter, forandres livet hennes for alltid. For å finne sannheten om hvem hun er, må hun skape fred mellom to mektige familier som har kriget i generasjoner. «Ravnejenta» er en universell historie om identitet, vennskap og tilhørighet – satt i vikingtid. Produsent er Filmbin AS ved Nicholas Sando, manusforfatter Trond Morten Venaasen med regissør Christian Lo. Utviklingen støttes med kr. 135 000,-.

Lysår
Solstormer har gjort jorda ubeboelig. Menneskehetens siste håp, 16 utvalgte passasjerer i kryptosøvn og med slettet hukommelse, er på vei til nærmeste lev-bare planet, 319 år unna. Daniel, den eneste våkne ombord på romskipet gjør det beste ut av vakten sin. Han vasker korridorene, løser de ukentlige testene, tar pillene og overser de merkelige banke-lydene fra lufteanlegget. Produsent er Blaane film AS ved Bente Maalen, manusforfattere er Anna Lian og Vegard Dahle. Vegard har også regi. Utviklingen støttes med kr. 356 000,-.

Sokkemysteriet
Tre barn snubler over en portal til en annen dimensjon, redder verden fra en ond heks og løser det evige mysteriet, hvor blir den andre sokken av i vaskemaskinen?
«Sokkemysteriet» er en fartsfylt og humoristisk eventyrfilm om ensomhet, vennskap og lojalitet.
En film som vil ta med hele familien på en fantastisk og morsom reise til et spennende parallelt univers. Produsenten er Filmbin AS ved Nicholas Sando, manusforfatter er Julie Skaufel med Christian Lo som regissør. Utviklingen støttes med kr. 150 000,-

Salto, pus og den døde fisken
Salto, Pus og den døde fisken er en dokumentarfilm for barn, om 13-år gamle Tuni og hennes bestevenn Salto, en hvit maltipoo.  Dette handler om hvordan dyr kan gi oss mennesker trøst, og hvordan dette er blitt relevant for Tuni som har en alvorlig syk mamma og en bror som er gått bort. Produsenten er Løv Film AS ved Lillian Løvseth, manusforfattere er Nora Nivedita Tvedt og Trond Morten Venaasen. Nora har også regi. Utviklingen støttes med kr. 190 000,-.

 Blod i sporene
“Blod i sporene» er filmen om demoniske gitar-riff og veldig langt hår. Damene dåner i Tokyo og på Toten. Hardrock er et sted å være, en trosretning for millioner av fans. Ronni le Tekrø, Tony Harnell og Diesel Dahl åpner rockens rareste univers for oss. Filmen risper med politisk brodd og den ryster, for det er blod i sporene etter TNT. Som engstelig publikum håper vi rockerne skal stå oppreist når filmen er over – med sår og skrammer på helters vis. Produsent er Dag Hoel og Ana Saiz. Manus og regi Dag Hoel.
Utviklingen støttes med kr. 500 000,-

Biotopia
«Biotopia» er et rolig og avslappende byggespill der du plasserer forskjellige landskapsbrikker, og utformer en stor verden med fjell, sjøer, skoger og sletter. Løs utfordringer underveis, lås opp flere typer klima og nye biomer, og finn et passende hjem til et rikt mangfold av dyr som vil bo der. Produsent er Polyblock studio AS på Hamar og utviklingen støttes med kr. 200 000,-


Troll 2
Norden største filmproduksjon noensinne, har inntatt Nidarosdomen og innvilges
kr. 1 500 000,- i produksjonstilskudd. Regissør Roar Uthaug og trollet har sammen med nasjonalt og regional crew de første ukene i mars satt Trondheim på hodet, og flytter deretter videre til Lom for videre innspilling. “Troll 2” er oppfølgeren til den suksessfulle “Troll” som ble sluppet på Netflix i 2023. Filmen skal ha vært strømmetjenestens mest sette ikke engelske-film gjennom tidende når den ble sluppet, med 103 millioner visninger i løpet av de første 91 dagene. Produsentene er Motion Blur ved Espen Horn og Kristian Strand Sinkerud, manusforfatter Espen Aukan og regissør Roar Uthaug. Foto er det Oscar Dahlsbakken som tar seg av.

Når nettene blir lange
Filmen er basert på Musevisa av Alf Prøysen og innvilges kr. 1 500 000,- i produksjonstilskudd. Filmen tar for seg kampen mellom en muse-familie og de nye eierne av huset de bor i. Filmen er en hybrid mellom live action og animasjon, hvor musene 3D-animeres på en foto-realistiske måte. Det legges opp til en underholdende julefilm film med “Alene hjemme” som klar referanse. Filmen produseres av Fantefilm og Martin Sundland, manusforfatter er Susanne Skogstad med Henrik Martin Dahlsbakken som regissør.

Jeg heter Karla
«Jeg heter Karla» skal bli en unik norsk film, da den for første gang skildrer en hovedrolle i rullestol i en helaftens norsk film. Hovedpersonen Klara flytter hjemmefra for å studere. Som rullestolbruker er hun vant til å kunne lene seg til et team med assistenter, men nå som hun flytter til ny kommune, mister hun denne rettigheten. Klara plasseres på en institusjon samtidig som hun møter sin første kjærlighet på det nye studiestedet. Skal hun godta et liv i fangenskap bare fordi hun sitter i rullestol, eller skal hun kjempe for å oppnå drømmene sine? Filmen spilles inn på Lillehammer og innvilges kr. 3 000 000,- i produksjonstilskudd. Produsent er Nordisk Film produksjon ved Thomas Robsahm sammen med co-produsent Filmbin AS ved Nicholas Sando. Manusforfatter er Thomas Myklebost med Mari Storstein på regi.

 

Vår verdensarv
Tusen steder i verden har slik verdi at de er blitt definert som menneskehetens arv til kommende generasjoner. Åtte av disse stedene finner vi i Norge. Hva er deres historie, verdier og plass i verden? Hva kan true denne arven? Gjennom åtte episoder vil vi portrettere disse verdensarvstedene. Vi møter historikere og eksperter, og ikke minst folk som lever midt i verdensarven. Det hele formidlet i en spennende og vakker fortelling om noe av det ypperste Norge har å tilby verden. Serien mottar kr. 900 000,- i produksjonsstøtte og produseres av Fabelaktiv AS ved Arild Halvorsen, manusforfattere Elin Tinholt og Jonny Westernes. Jonny har også regi.